St Barts

Vi kände oss lite tvungna att i alla fall göra ett kort stopp på St Barts eller St Barthelemew som det egentligen heter. Detta pga att St Barts tidigare var svenskt, eller nästan svenskt. Vi fick låna St Barts i utbyte mot att fransmännen slapp tullar och liknande och fick ha ett handelscentrum i Göteborg. Huvudstaden på St Barts heter Gustavia.

”Pain de Sucre” precis utanför Gustavia
St Barts sett från SV. Ankringen utanför Gustavia syns längst till vänster i bild.

 

St Barts är en liten och exklusiv ö där det sägs att mycket är dyrt. Vi var där mitt under påskhelgen så det mesta var stängt, den dyra mataffären var öppen men det var nog allt förutom en del restauranger, så det blev billig shopping. Det var dock en mysig stad att promenera runt i trots att allt var stängt.

Svensjka konsulatet

 

Trots påskhelg så var det dock fullt pådrag i marinan i och med att St Barts Easter Regatta pågick för fullt. Detta gjorde att det var ganska svårt att hitta en bra ankringsplats. Det ryktas att det brukar vara mycket båtar i marinan i huvudstaden Gustavia, men nu var det rent löjligt mycket.

Ett fåtal av tävlingsbåtarna inne i Gustavia hamn

Vi fick dock en plats långt ut på ankringsplatsen. Här är dock första stället där vi behövt betala till marinan för att få ankra, dessutom mer än bara en symbolisk summa. Vi har tidigare betalat avgift för att ankra i nationalparker och naturskyddspmråden vilket jag tycker är helt ok eftersom de pengarna går till att skydda naturen. Att betala ankringsavgift till en marina känns lite surare.

Vi tog som sagt en promenad i stan och var bl.a. uppe på höjden där Fort Oskar en gång legat, vi besökte anglikanska och katolska kyrkorna som båda var fint smyckade inför påskens högtider.

Monument där fort Oskar tidigare låg
The Shell Beach sedd från Fort Oskar
Anglikanska kyrkan
Anglikanska kyrkan invändigt
Katolska kyrkan

 

Det fanns tidigare en protestantiska kyrka på ön, men den hade förstörts i en orkan så endast klocktornet fanns kvar idag. Klocktornet användes dock länge efter att kyrkan förstörts. Man ringde nämligen i klockan två gånger per dag så att Gustaviaborna skulle veta vad klockan var.

Klocktornet som protestantiska kyrkan tidigare låg bredvid.

Bredvid klocktornet låg svenska fängelset som nu användes som myndighetsbyggnad men som tidigare även använts som läroverk.

Fd svenska fängelset

Det var även kul att se att de flesta gatorna hade dubbla gatunamn, ett svensk och ett franskt. Vi strosade bl.a. längs Strandvägen och Kyrkogatan och såg Hvarfsvägen. Det fanns t.o.m. mixade gatunamn som Rue de Piteå.

 

Vi återvände hyfsat tidigt till båtarna för att äta en inte allt för sen påskmiddag. Felicias besättning hade ansträngt sig något mer än oss och fixat både köttbullar och gubbröra, medan vi nöjde oss med några kokta ägg, lite kallrökt lax följt av grillad kyckling.

På påskaftonskvällen så var det avslutningsjippo för regattan så några av oss åkte in till stan för att ta en öl, lyssna på livemusik och titta på lasershow och fyrverkerier. Ellen och jag stannade dock kvar ombord och såg i alla fall fyrverkerierna. Jag lyckades bara få en bra fyrverkeribild som dock innehåller den lilla markbrand som blev på kullen nedanför Fort Gustav som man sköt upp fyrverkerierna ifrån.

Morgonen därpå klarade vi ut men gav oss sen av bara några sjömil norrut till Anse de Colombier där det ryktades att det skulle vara bra snorkling plus att det skulle bo sköldpaddor där. Snorklingen lämnade en hel del att önska, vet inte om reven var orkanskadade, men det fanns i princip ingen fisk alls och bara ett fåtal av koraller att titta på. Vi fick åtminstone se sköldpaddor igen vilket var mysigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *