Kalmar, inte Danmark, men Tyskland

Från Oskarshamn så fick vi riktigt din segling ner till Kalmar. Där uppmärksammade en vän att vi fastnat på bild hos en webbkamera ?

Efter att ha hämtat ut pengar i lustiga valutor samt köpt lite rep mm för att kunna bygga ihop en ny hanfot och kompletterat med lite annat smått och gott som vi glömde (mjukisbyxor till Lisa, svart- och vitpeppar till byssan, kabel till ett av antennprojekten mm) så gav vi efter en natt oss iväg med siktet inställt på Christiansö. 

Det var lite gungigt, men vi seglade fint hela onsdagskvällen och natten mot torsdag. Första solnedgångsbilden till havs inför första nattseglingen…

Vi fick fin slör söderut, med ca 7 m/s i aktern. Snittade 6,5 knop mot Christiansö. Dock så kom dessa vindar från NV och blåste rakt in i sundet mellan Christiansö och Fredriksö där man förtöjer. Vi bedömde det därför olämpligt att gå in där och siktade istället direkt mot Kiel. 

Ombord så har vi mestadels slappat. Maken och jag har behövt sova middag efter att ha gått skift under natten. Barnen har mestadels läst och lyssnat på böcker, men de har även hittar några av spelen ombord. Just nu är favoriten fyra i rad. 

Stora delar av torsdagen gick vi för maskin eftersom vinden typ dog. Började dock blåsa på under morgontimmarna på fredagen, då från NV så det blev lite motigt och även gungigt då det bitvis blåste 8-9 m/s. Vi varvade segling med maskingång då vi behövde gå allt för rakt mot vinden (var inte sugna på att kryssa…)

Efter lite omvägar och funderingar kring om vi borde gå in i någon hamn och vänta på bättre vindriktning eller inte så kom vi till slut ner till Fehmarnsund. Det kändes verkligen som att det var precis att vi gick under den fina Fehmarnsundbrücke. Segelfrihöjd 22 m och vi är ca 18 m, men kändes tveksamt att vi fixar en bro på 20 m som vi sagt är det lägsta vi ger oss under…

Bara en bukt kvar att gå över innan vi kom till Kiel. 

Den bukten visade sig dock inte från sin bästa sida. Vi hade vinden rakt i nosen och därigenom även motsjö. Med vindar på 9-11 m/s och en våghöjd som visade sig vara ca 1 m och det bara blev en massa stampande så valde vi att svänga in till närmsta marina som visade sig vara Heiligenhafen. (Bilden är inte från när vi kom utan andra kvällen.)

 

Det visade sig vara en jättehamn med en hel del charterbåtar så det har varit en hel del rörelse när nya hyresgäster skulle ge sig ut på havet. Vi låg dock kvar en natt till för att vänta in lite mindre vindar. Passade på att uppleva Heligenhafen festival som var sjöinspirerad och bjöd på öppet skepp hos både sjöräddningen, sjöfartsverket och ett par museifartyg, uppvisning med små racerbåtar, pirat-lekland samt marknadsstånd och matstånd längs stora delar av kajerna. Riktigt mysigt att bara strosa runt. 

Vi fick dock skriva våra namn på ett sjömärke som tyska sjöfartsverket sen kommer lägga ut i en farled (min tyska var dock inte tillräckligt bra för att jag skulle förstå var…)

Vi hann också vara ombord på ett av sjöräddningens fartyg precis innan de fick ett larm och drog iväg.

Till lunch åt vi supergod Rostocker rauchwurst, men ”die dumme Schweden” förstod inte att man skulle riva av en bit av papptallriken för att hålla korven i. Brödet som kom till var nämligen en halv brödskiva så det gick inte att äta korv m bröd på svenskt vis. Tur att en vänlig tysk visade sonen hur han skulle göra så vi övriga kunde härma ?

Efter lite båtslappande (inkl piffa barnens hytter med lampslingor

samt skrubba rent BB maskinrum) fick vi en välbehövlig dusch i en superfräsch servicebyggnad. Vi lyckades t.o.m. lista ut hur polettsystemet fungerade. 

På kvällen blev det promenad till piratenland som var en lekpark med pirattema samt fisch und chips nere i hamnen. 

Barnen prövade även på att vara inne jättelika badbollar. De hade superkul, men det såg ut som om det var lite jobbigt fysiskt.

Imorgon hoppas vi att vindar och hav lugnat sig så vi kan fortsätta mot Kiel. 

2 kommentarer till “Kalmar, inte Danmark, men Tyskland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *