Spanska rías – Corme, Sardiñeiro, Muros

På morgonen innan vi lättade från La Coruña så kunde vi äntligen montera vår dodger/sprayhood. Blev ett par dagars väntan så att epoxi respektive sikaflex hann härda ordentligt, men nu är den på plats. Tog ett tag att få till, men vi är nöjda.

Första ankringen efter La Coruña blev Corme. Vägen dit blev väldigt guppig i svall på 1,5 – 2 meter. Vi fick dock äntligen segla. Härligt även om det var lite sjösjukt ombord och dodgern gjorde sitt jobb väl.

Kommande dagar utlovades en hel del vind och eftersom vi nu skulle passera den s.k. ”dödens kust” så valde vi att ligga kvar i tre nätter och vänta på bättre väder. Så här i efterhand skulle vi nog lättat ett dygn tidigare, men sådant är inte lätt att veta.

Vi hänger även i denna vik med S/Y Felicia. Barnen har så kul ihop så vi fortsätter segla tillsammans. Oftast blir förmiddagarna ombord på den egna båten och lite skola, medan vi åker in till land eller barnen ror mellan båtarna under eftermiddagarna.
  

I Corme så blev det mestadels häng på båten och häng på stranden. En riktigt fin strand plus det även vid lågvatten fanns kvar lite vatten där en lite å rann ut. Suveränt ställe att bygga vallgravar vid 🙂
     

Vi roade oss med att plocka ner och skruva isär vindgivaren i hopp om att den börjar fungera bättre än senaste dagar då visad vindriktning inte hängt med de verkliga vindarna. Passade på att ta lite fina bilder från ovan när jag ändå var där uppe och maken fick ett par bilder nerifrån på mig.

Jag hann även med något som var tänkt att bli en joggingtur, men som mer blev en rask promenad pga knäont. Dock fantastiskt att ensam få promenera genom eukalyptusskog och på sandstränder.
 

Blev en tur till Pedra de serpe, en sten där en bevingad orm huggits ur, troligtvis på romartiden.
 

Efter Corme så fortsatte vi till Sardiñeiro, ett väldigt litet samhälle som dock självklart hade en sandstrand. Här träffade vi åter på den galiciska dimman, främst på morgonen. Lite rått, men ibland magiskt vackert.
 

Här blev det bara ett par nätter, men vi hann med bad på stranden och en kort promenad längs pilgrimsleden mot Santiago de Compostela.
 

Vi hade hört mycket gott om Muros så det blev vårt nästa stopp, dock i marinan denna gång eftersom vi inte hört/läst lika gott om ankarbotten utanför marinan. Dock en väldigt trevlig och förhållandevis billig marina med väldigt trevlig personal, plus möjlighet för tvätt + torktumling för 5€. Fräscha duschar och dessutom ett par extra duschrum utomhus vilket gjorde att det inte alls blev lika varmt och fuktigt utan man kände sig fräsch även efter man hunnit klä på sig. Kan verkligen varmt rekommendera detta ställe.

Även staden levde upp till sitt rykte, en hel del äldre byggnader och många mysiga gränder att upptäcka. Det finns en snitslad bana genom byn där man leds runt bland kyrkor, kapell och andra sevärdheter och mötesplatser. En affär nära marinan och en lite större på promenadavstånd. Marknaden med fisk, kött och grönt (öppet varje förmiddag) levde dock inte upp till våra förväntningar. Går dock att köpa fisk nere vid marinan också, tror det är bättre även om vi inte handlade där.
  

Några bilder från en av kyrkorna i staden. Precis som många andra kyrkor hade den väldigt fina glasfönster. En anorlunda sak var dock att den hade en orm uthuggen i skålen för vigvatten.
 

Vi hittade även ett övergivet kapell som såg riktigt häftigt ut även om man inte kunde gå in och vi passerade en gammal kyrkogård. Verkar vara vanligt här i Spanien med väggar med plats för urnor och minnestavlor. Har sett det på flera ställen.

Från Muros valde vi att ta bussen in till Santiago de Compostela för att promenera genom gamla stan och för att se katedralen. Bussen tog sin lilla tid (nästan två timmar), men det var fräscha svala turistbussar och bra vägar (om än snirkliga ibland) så resan var väldigt behaglig. Enda att klaga på är att spanjorerna inte leder ligan över väl uppmärkta busshållplatser. Dit var inga problem, men tillbaka från Santiago så skulle man veta att bussen stannar i ett spärrområde, precis innan något som ser ut som en enfilig påfartsramp till en motorväg… Inga skyltar, ingen markering, ingenting.

Väl i Santiago så promenerade vi från busshållplatsen genom de äldre delarna av stan. Vi hittade en park med riktigt gamla byggnader. Vet inte riktigt vad det var…

Vi lyckades av en slump passera deras stora marknad med fisk, kött, frukt och grönt. Riktigt fräscht och även bra priser. Om det inte var för att vi skulle promenera runt ett par timmar samt ett par timmar buss på det så hade vi gärna bunkrat massor med gott här. Nu blev det bara frukt till mellanmål som inhandlades.

Katedralen var dock häftig. Riktigt stor och ett imponerande altare. Verkade som om det var väldigt lite folk när vi kom dit på förmiddagen för det var ingen kö alls för att komma in i kyrkan. Dock kö för att se Portal of glory så det hoppade vi över eftersom barnen (och inte vi heller) var direkt pigga på att stå i kö i solen. Blev ingen gudstjänst heller, kanske var en miss eftersom att vi senare läste att det tydligen ska vara en upplevelse, speciellt med en riktigt stor hållare med rökelse som de svingar från taket.
 
 

Innan vi åkte tillbaka så gjorde vi barnen glada och åt för första gången på mycket länge sushi till lunch

Tyckte det var lite svalt då vi kom tillbaka till båten (bara 26 istället för 32 grader) så valde att meka lite med värmaren i båten som inte vill fungera. Dock utan lycka. Misstänker att vi behöver montera bort värmeväxlaren för att göra rent den invändigt. Inget jobb som direkt lockar så drar mig en hel del för det… Får bli en annan gång.

2 kommentarer till “Spanska rías – Corme, Sardiñeiro, Muros”

  1. Hej! Roligt att få följa eran resa, Saknar er men snart är ni hemma igen. Tiden går så fort. Ge Ellen och Linus en jätte KRAM från mig. Vi hörs! /Ulf

    1. Tiden går verkligen superfort. Du är också saknad och vi tänker på dig så fort vi stöter på något fascinerande i naturen 🙂
      Hälsa och krama de vi känner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *