Antigua

Efter ett kort stopp vid Montserrat så begav vi oss till Jolly Harbour på Antigua där vi sammanstrålade med S/Y Felicia igen. Det var tur att vi är grundgående eftersom ankringsplatsen vi hittade bara var ca 1,8 m djup. Vi hade en båt som försökte gå in bredvid oss men de behövde backa då deras köl tog i botten. Vi hade även lite tur med vädret, vi lyckades att ta oss mellan dessa två regnoväder…

Felicia hade redan legat här ett dygn då vi kom så de hade hört på radion på ”morning net” att det skulle finnas gratis utomhusbio på kvällen. Det tyckte vi lät kul. Vi tänkte äta en lätt middag, gärna take away, inne på land så vi åkte in lagom till middagstid. Visade sig att Jolly Harbour är allt annat än billigt. De som åker hit verkar tillhöra klientelet lyxturister. Här är några blandade bilder från Jolly Harbour samt ankringsplatsen.

Fd casinot i Jolly Harbour
Lördagens lilla fruktmarknad
En liten del av ankringsplatsen sedd från vår masttopp
Väg genom ena bostadsområdet, en ”gated community”. Finns som synes några lediga tomter om någon är intresserad.

Vi beslöt oss för att handla picnic på den närliggande mataffären eftersom vi nu inte hann åka tillbaka till båten och äta där. Butiken var också allt annat än billigt. Vad sägs om en grillad kyckling för motsvarande ca 80 svenska kronor, vilket var det billigaste vi hittade. Vi funderade på färskost till det ljusa brödet, men ett litet paket gick på ca 40 kr. 1,5 liter juice för 60kr…. Blev en dyr väldigt spartanskt picnic denna kväll.

Även bion blev en upplevelse vi kommer att komma ihåg ett tag. De visade en tecknad variant av spindelmannen. En tre fyra gånger under filmen så började det regna ganska rejält så vi fick söka skydd under närmsta träd och under det lilla tälttak som arrangörerna hade. Arrangörerna tyckte dock det var kul att se hur annorlunda vi seglare reagerade än lokalbefolkningen. De andra flydde in i sina bilar eller in under paraply så fort minsta duggregnsdroppe kom. Vi seglare satt dock kvar tills det faktisk började regna på riktigt.

Vi låg kvar här någon dag och såg till att fylla på ett par gasolflaskor. För första gången på hela resan så lyckades vi även få vår magiska franska flaska fylld. Denna flaska fick vi innan vi åkte hemifrån, drygt halvfull, från en annan svensk långseglare som precis kommit hem. Den har varit magisk på så sätt att den aldrig tagit slut trots att vi grillat en hel del. Sen har den även varit magisk på så sätt att ingen har velat fylla på den, inte ens på de franska öarna där vi lärde oss att för de är de olagligt att fylla på flaskor, där måste man byta flaska. Nu är den dock full på nytt så förhoppningsvis räcker den hela vägen hem.

Efter ett par dagar så flyttade vi bokstavligt talat bara runt hörnet och la oss Hermitage Bay. Här ligger man nära en lyxresort som har ett öppet wi-fi. Perfekt! Tillgång till internet igen.

Vy över delar av Hermitage Bay från vår masttopp
Vy över ankringsplatsen från en av de många små stränderna. Just här drar även en regnskur in…

Dagarna här spenderade vi med att småpyssla på båten samt åka in till olika småstäder för att bada och leka med Felicia. Stranden vid lyxresorten (man kunde hålla till i ändarna på den stranden) var full med mängder av fina snäckor så här samlades det en hel del.

Häftiga formationer av lava på första stranden…
…fin vy från andra stranden…
…coola röda klippor på tredje stranden…
…och fantastiska mängder med snäckor på den fjärde stranden.
”Stigen” Jenny och jag fick ta ner till stranden där jollen befann sig en av dagarna.

Jenny, barnen och jag gick ett par promenader i samband med att vi besökte stränderna samt klarerade ut. Vi gick bl.a. genom ett område som var under uppbyggnad. En stor del av vägarna var klara, men tomterna var inte röjda än. Såg lite kul ut när man såg snygga klarröda brittiska vattenposter stoltsera till synes mitt ute i bushen.

Borta vid customs byggnad så fanns det riktigt häftiga träd. Det verkade inte var någon som egentligen visste vad de hette. Lokalbefolkningen kallade dem helt enkelt “the sausage trees”.

Sååå coola ”sausage trees”

Det var stora och rejält tunga ”korvfrukter”
Fot av strl 39/40 för referens…

Det var väldigt oklart vad som gällde avseende ut-/inklarering när man som oss ville åka upp till Barbuda i mer än ett dygn och sen segla vidare och inte åka tillbaka till Antigua. Efter lite mailande med olika representanter för customs på både Antigua och Barbuda så fick vi tillstånd att stanna hela tio dagar på Barbuda förutsatt att vi klarade ut och betalade alla avgifter på Antigua och sen besökte customs för att klarera in då vi kom till Barbuda. Nice!

Sandstränder here we come!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *