Algarvekusten

Innan vi gav oss av mot Algarvekusten så ankrade vi ett par extra nätter utanför Cascais igen för att vänta på lite bättre vindar. Dagen vi låg där så var det Republic Day och vi hade turen att hamna på första parkett till en militäruppvisning. Vi fick se både en övning där en helikopter och en ytbärgare plockade upp en person ur vattnet och flera fallskärmshoppare som landade på stranden i närheten.

Vi hade sen en lång dag till sjöss där vi tog oss ner till Sines där vi först hade tänkt ligga ett par dagar. Dels så fick vi ingen riktig plats när vi kom (men vi fick tillstånd av en hamnarbetare att ligga på tankbryggan gratis om vi lovade att ha lättat innan macken öppnade dagen därpå) och dels så utlovade väderleksprognoserna bra vindar dagen därpå och ganska usla vindar därefter. Vi lättade alltså tidigt dagen därpå och fick ytterligare en lång dag. Vi hann runda Portugals sydvästra udde strax innan mörkret, men insåg att vi inte skulle hinna hela vägen till Lagos som planerat.

Vi tog därför ett spontant beslut att ankra i viken söder om Sagres. Detta visade sig vara ett riktigt lyckosamt beslut för vi blev kvar fyra nätter 🙂 Kristallklart vatten där vi utan problem såg ankaret på botten 10 meter ner och en vattentemperatur på 26 grader.

Det blev ett par härliga dagar med både en del bad och lite kurande inomhus då det kom en regnskur. Vi hann också med ett besök till ”fortet” som sägs ligga på samma plats som Henrik Sjöfararen hade sin sjöfartsskola m.m. Fantastisk utsikt rakt ut över havet från de höga klipporna som verkligen stupar ner i Atlanten.

Ett par dagar senare så fick vi jättefin segling in till Lagos. De hade sagt oss innan att det var fullt, men vi gick dit ändå och fick ligga på incheckningsbryggan ett par dagar vilket gav oss möjligheten att gå upp till båtbutiken Sopromar för att köpa lite reservdelar (axeltätningarna på våra sjövattenpumpar på motorerna läckte). Vi fick även hjälp att fylla våra gasolflaskor av snälla medlemmar i Oceanseglingsklubben.

Medan vi låg i Lagos så närmade sig orkanen Leslie. Ett tag såg det ut som om orkanen skulle gå in rakt över Algarvekusten. Marinan fick då i uppdrag av marinpolisen att få in så många som möjligt i marinan och vips så hade vi en fin bryggplats.

Vi passade då på att köra ett gäng tvättmaskiner, bunkra mat samt gå på en minivariant av TomTits, men med sjöfartstema. Riktigt mysigt och barnen fick lära sig om bl.a. hävarmar och hur olika stark man blir med hjälp av dessa.

Nästa stopp blev bara ett par sjömil bort, i inloppet utanför Alvor. Första dagen var det riktigt ruskväder med både blåst och regn så då stannade vi ombord och städade båten inför ankomsten av vår gast Kate.

Lisa tog sedan bussen in till Portimaõ och mötte Kate på tågstationen där. Blev en liten vandring eftersom tågstationen inte låg i närheten av några bussar, totalt ologiskt… Det blev dock en god lunch och glass på vägen.

Kate tog tyvärr inte bara med sig bra humör utan även lite ostadigt väder, men vi hann både handla färskvaror, äta på restaurang och bada mellan skurarna.

Nu när vi äntligen fått ombord vår första gast så är det dags att segla vidare, denna gång vår första lite längre överfart med Kanarieöarna som mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *