Bologne sur mer

Det blev en dagssegling från Nieuwport till Bologne sur mer. Det var lite ont om vind inledningsvis, men sen fick vi en kalasdag med ett långt fint kryssben följt av lite undanvind sista biten in mot Bologne sur mer.

Vi hade kontaktat hamnen innan så det skulle finnas en plats till oss och vi ropade även upp dem på VHF:en på vägen in i hamn. Vi blev anvisade en plats som vi inte riktigt hittade. När. Vi ropade upp dem igen så sa de att det fanns fler platser i hamnbassängen intill, Bassin Napoleon som skulle ligga på vår vänstra sida då vi kom in. Det rådde viss förvirring ombord tills vi kom underfund med att de inte alls menade vänster, utan den andra vänster, dvs höger. Känns igen från en annan fransman som Gulan bodde ihop med i USA 🙂

Det blev en ganska lugn kväll ombord. Maken och jag tog en promenad till närmsta Carrefour så vi fick lite middag och även lite mer mat ombord till kommande dagar.

Dagen därpå blev dock annat än lugn. Vi inledde dagen med en promenad upp till ”The fortified town” vilket var gamla stan som var innanför rejäla borgmurar för att vara skyddad.

Mysigt område, men det var en ganska rejäl backe dit upp, men värt besväret. Inne i gamla stan så låg en katedral som sades vara värd ett besök, tyvärr fick vi inte gå in i själva kyrkan (det var ju söndag och gudstjänst…), men däremot så kunde man gå in i en jättestor krypta under kyrkan. Där hade de gjort en utställning med massor av lämningar från utgrävningar de gjort under kyrkan då den började restaureras.

Katedralen ligger på en plats som varit helig länge. Första delen av kyrkan var från tiden för romarriket, vilket innebar en hel del fynd i fint uthuggen marmor.
 
 

Det finns även en del av kryptan som under 1700-talet var dedikerad till Jesus med bl.a. de tre korsen från Golgata.

Eftermiddagen och kvällen spenderade vi på Europas största akvarium, Nausicaa. Riktigt häftigt och faktiskt väl värt både tid och pengar. Rekommenderas även om fikamöjligheterna lämnade en del att önska.

De hade både många mindre akvarium med småfisk, sjöstjärnor, m.m. m.m. men även en jättebassäng med saltvatten där de hade hajar, rockor och all skön andra fiskarter som vi inte kommer ihåg namnen på.

Vi lyckades även få se sjölejonen leka med varandra och klappade rocka och fisk i ”the touch tank” (vilket fick oss att tänka på filmen Hitta Doris).

Väl tillbaka till båten så blev det en snabb middag och sen passade vi på att slussa ut från Bassin Napoleon med sista slussningen för kvällen. Nu styr vi kosan mot Kanalöarna, först Alderney och sen Guernsey.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *