Första dagarna i Holland

Seglingen från Norderney till Lauwersoog blev helt magisk. Fantastisk undanvindssegling där vi kunde använda vårt parasail. Med vinden och sjön i ryggen och en hel del medström så toppade vi i 10,3 knop men snittade ca 7 knop. Härligt.

Väl framme vid den långa farleden in mot Lauwersoog så fick vi byta segel för då blev det inledningsvis kryss och sen läns och sen kryss igen. Det häftiga var dock att vi seglade i en farled som gick in i ett område som till stora delar torrläggs vid lågvatten. Vi kom ett par timmar efter lågvatten då högvattnet strömmade in och gav oss medström. Det innebar dock att en hel del av det som varit torrlagt nu var under vatten, men väldigt grunt vatten, vilket innebar att vi kryssade i vindar på 7 m/s men hade inga vågor alls. Gissa om det var bekvämt och gick undan.

Jag var bitvis orolig att jag inte kunde gå tillräckligt högt i vind för att klara av att hålla mig i farleden. Strömmen var dock snäll och förde mig snyggt och prydligt längs farleden så det var bara att åka med och hålla undan för andra fartyg.

Väl i Lauwersoog så var det en hel del båtar i rörelse. Om jag kommer ihåg rätt av vad vår holländske vän sa så var det strax efter att vi kom, starten på Colin Archer memorial race. Vi valde dock att gå igenom slussen med en gång. Vi fick dock vänta till andra slussningen eftersom vi inte riktigt kunde klämma oss in med de andra tre båtarna. Vi har ju en bredd på 6,53 meter, slussen var nog ca 8 meter bred…

Väl igenom slussen så fortsatte vi över en liten sjö och kom ner i ett naturreservatsområde. Både besättningen på S/Y Troaijer och S/Y Martina hade tipsat om att man inte alls behöver ligga i marinor utan det finns förtöjningsplatser på flera ställen längs kanalerna. Bara att lägga till om det finns plats. Navillus hade tyvärr för stort djupgående och hittade ingen annan ledig plats så de fick gå till en marina, men vi kom in i lagunen i Senneroog. Sååå mysigt att äntligen få ligga i en naturhamn igen. Var lite ont om plats men vi fick ligga utanpå båten Anger första natten.

Vi trivdes så bra och det var en underbar plats för barnen att bada och paddla SUP på så vi blev kvar i ett par dygn. Vi hade dessutom behov av att städa ur båten, rengöra kölsvinen och pyssla med lite andra båtprojekt så det var ett perfekt skyddat ställe att ligga kvar på.

Lisa var uppe en sväng i masten och byte ut en del gammal riggtejp, plus satte fast en hemknåpad repantenn till SSB-radion. Självklart testades den under kvällen. Även om vi inte sände något själva så hörde vi ett samtal mellan en engelsman och en svensk, ett stort framsteg bara det.

Lisa hälsar från masttoppen att Holland är platt.

Här är det inte eldningsförbud så barnen samlade pinnar och en av kvällarna så grillade vi smores. Mums!

I nästa inlägg så påbörjar vi vår tur i kanalerna i nordöstra delen av Holland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *