Azorerna – Saõ Miguel

Vi fick riktigt enkel och mysig segling med parasail i stort sett hela vägen till Ponta Delgada på ön Saõ Miguel.

 

Vi kom fram på eftermiddagen så vi hann inte så mycket denna dag. Vi lyckades dock med det uppdrag vi föresatt oss, dvs fixa en hyrbil till de kommande dagarna. Till middag så gjorde vi det enkelt för oss och vi gjorde sonen extremt lycklig – Sushi!!! Supergod dessutom, vilket gjorde att vi dagen därpå då vi kom tillbaka sent tog take away från samma ställe 🙂

Saõ Miguel är en ö väl värd att stanna och utforska. Faktiskt en av mina absoulta favoriter från hela det här året. Det finns massor av häftig och omväxlande natur att uppleva, även omväxlande väder på gott och ont.

Vi gav oss iväg en väldigt mulen och disig förmiddag, men började med att åka upp till Lagoa do Fogo vilket är en insjö högt uppe i en vulkankrater. Det ska vara fantastisk utsikt här och massor med fåglar. Vi hörde fåglarn och såg en del av sjön då molnen drog förbi nedanför oss, men jag kan tänka mig att det är makalöst vackert vid bra väder. Dimman gav viss mystik till sjön vilket bidrog till upplevelsen trots den dåliga sikten.

Vi fortsatte till området kring Furnas där det är väldigt mycket jordaktivitet, dvs marken är varm och det bubblar i varma källor på flera ställen. Ett av ställena är vid Lagoa do Furnas där det finns mängder med varma källor. Här har de även grävt gropar i marken där de ställer ner stora grytor med mat, vilken man sen kan äta på någon av restaurangerna inne i stan.

Här kokar man majs i en varm källa
Här lyfter de upp en gryta med nylagad mat.

 

Vi hade passat på att boka mat på ett ställe så vi fick pröva en traditionell portugisisk rätt tillagad med jordvärme. Det var vitkål, potatis, sötpotatis, fläsk, kyckling, nötkött, lokal riktigt kryddstark korv samt blodkorv. Blodkorven serveras även traditionellt med bara annanas till, kombinationen med sött är faktiskt riktigt god.

Själva staden Furnas var väldigt mysig. På en av de mysiga gatorna hittade vi en supermysig butik med frukt och grönt. Så härligt presenterade varor. Man blev riktigt sugen på att köpa, typ allt.

När vi var i staden Furnas så passade vi även på att besöka den helt makalöst vackra botaniska trädgården.

 

I denna trädgård så har de även bad i jordvarmt mineralrikt vatten, dels i en stor pool och dels i ett par mindre. Läskigt orangebrunt vatten, men riktigt varmt, nästan för varmt, men väldigt skönt och verkade vara väldigt uppskattat av huden efteråt.

 

Av en slump så hittade vi en tefabrik (ska tydligen finnas två på ön). Tyvärr var inte produktionen igång eftersom det var söndag. Tidigare hade det varit apelsinodlingar på detta område, men när det inte lönade sig så hade man “importerat” två kinesiska temästare som hade gjort om området till lönsamma teodlingar.

Tefabriken

Tebuskar, dessa klips med en av rejälare typ av gräsklippare som bärs av två personer som går på var sin sida om en rad med buskar.
Te på tork
Sortering av bladen i storlek

 

Vi åkte sen upp till den tvåfärgade sjön, där ena halvan har blått vatten och den andra grönt. Vi kom straxt innan solnedgången vilken var dramatisk och vacker, men ljuset gjorde det lite svårt att se skillnaderna i färg, men det finns en antydan till det även på fotona.

 

Dagen därpå så tittade vi på en ananasodling. Saõ Miguel är tydligen enda stället i världen där man odlar ananas i växthus och det tar upp till två år för dem att mogna. Dock så är de enormt söta och goda när de fått växa i så långsam takt.

Vet inte om de kallas sticklingar, men funkar som det. När de är något större planteras de ut en och en i växthusens långa rader

Blommande ananas

 

Dagens stora mål, även om vi såg en hel del vackra utsikter m.m. på vägen, var att promenera till vattenfallet Salto do Prego. Det var en hyfsat jobbig promenad även om det var på fina stigar, men genom vacker regnskog.

Väl tillbaka till parkeringen så var där ett gäng getter som barnen matade med gräs som de plockade. En get gillade verkligen Ellen.

 

Här är ytterligare några bilder från de vackra vyer och natur som vi passerade.

Fantastisk natur i närheten av källorna.

 

Redan hemma i Sverige så fick Gulan nys om att det skulle gå att rida på Azorerna. Detta var en av de saker vi lockade dottern med för att hon skulle se fram emot långseglingen så det var inte mycket annat att göra än att boka, vilket jag absolut inte ångrar. Vi hittade ett stall i staden Livramento, Quinta da Terca, som inte bara är ett stall utan även ett hotell så man kan bo hos dem och ha en lång ridsemester också.

 

Vi red genom varierande natur på riktigt fina väl omhändertagna och vältränade hästar. Christina som är en av de som driver stallet och som var vår guide (det var bara dottern och jag) var helt fantastisk på att känna av våra ridkunskaper och göra ridturen lagom utmanande för oss båda. Dottern fick rida sist så hon medvetet kunde hamna på efterkälken och sen få trava och ibland galoppera ifatt oss andra två. Hon var överlycklig och jag behövde inte galoppera vilket jag inte är riktigt bekväm med.

Turen gick genom varierat landskap, både mellan höga murar, över ängar, genom skog och genom höga blombuskar. Kul att få se så olika sidor av samma område.

Dessa buskar älskade hästarna att gnugga sig mot eftersom de då fick doft av buskarna vilken höll insekterna på lite avstånd

 

På eftermiddagen så firade vi Ellens födelsedag tillsammans med besättningen på Felicia. Fantastiska Milla hade ordnat en skattjakt för alla barnen. Riktigt uppskattat. Tack!

Skattjakt! Ledtrådar inuti ballongerna…
Självklart så lektes det på kalaset. Här får tjejerna på Felicia pröva Ellens nya gunga.

 

Sista dagen på azorerna blev en ganska lugn dag där vi fixade på båten. Tjejerna på Felicia hade sovit över hos oss så barnen lekte i stort sett hela dagen. Riktigt kul eftersom vi troligtvis inte träffas mer under denna långegling. På kvällen så hade vi en riktigt trevlig vuxenkväll ombord på S/Y Mathilda medan barnen tittade på film.

Lek med plusplus i barnens hytt. Kreativiteten flödar.

Det blev en lugn förmiddag innan vi stack iväg; dusch, utcheckning, lite småshopping och lunch innan vi lättade. Vi valde att vänta in de andra så vi fick lite sällskap i alla fall första dygnet, sen brukar det bli så att man väljer lite olika kurser och kommer ifrån varandra.

Marinan vi låg i i Ponta Delgada. Nu blir det ett par veckor utan land i sikte igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *